Entrevista amb Salameh Kayleh “cridem a l’esquerra mundial a recolzar la revolució siriana (català/castellano)

por Lluita Internacionalista

Miércoles, 08 de Mayo de 2013 13:10
Salameh Kayleh és un escriptor marxista sirià d’origen palestí. El 23 d’abril de 2012 va ser detingut, empresonat i torturat per publicar a Damasc una revista d’esquerres on es deia que “Per alliberar Palestina, volem que caigui el règim”.

Entrevista amb Salameh Kayleh

 “Cridem a l’esquerra mundial a recolzar la revolució siriana”

 Salameh Kayleh és un escriptor marxista sirià d’origen palestí. El 23 d’abril de 2012 va ser detingut, empresonat i torturat per publicar a Damasc una revista d’esquerres on es deia que “Per alliberar Palestina, volem que caigui el règim”. Va ser alliberat després de tres setmanes de detenció i expulsat a Jordània. Va donar llavors entrevistes sobre les tortures que va sofrir en els serveis d’informació de l’exèrcit de l’aire, en el districte d’Al Umawiyin, i fins i tot a l’hospital militar. Salameh Kayleh va néixer a la ciutat palestina de Bir Zeit, prop de Ramalah. Després dels seus estudis a Bagdad, es va instal·lar a Damasc. És autor de nombrosos escrits sobre el nacionalisme àrab, l’imperialisme i l’actitud inacceptable d’una gran part de l’esquerra àrab enfront dels règims dictatorials. Salameh Kayleh havia estat empresonat ja en 1992. Va passar quatre anys a la presó. Va ser torturat i sotmès a aïllament.

El seu procés va tenir lloc en 1996 i va ser condemnat a vuit anys de presó. Va ser alliberat al març de 2000 després d’haver passat els dos últims anys de presó a la presó de Tadmor. Des de la seva sortida, prossegueix el seu combat per la justícia social i les llibertats polítiques a Palestina, als països àrabs i a Síria. Declarava al maig de 2012: “Si poguéssiu veure la força moral dels joves detinguts, fins i tot, després d’haver sofert horribles tortures, comprendríeu que aquest règim no pot sobreviure”. És un dels membres del comitè coordinador de la campanya “L’esquerra amb la revolució siriana”. L’entrevistem a Tunísia durant el Fòrum Social Mundial.

Lluita Internacionalista- Quin és la naturalesa de la revolució siriana?

 Salameh Kayleh. És una revolució d’un poble empobrit i durament colpejat per l’atur. Una revolució popular per desfer-se d’un règim opressor. En els darrers anys el règim havia seguit una política neoliberal que va transformar el model econòmic per basar-ho en el sector serveis i el turisme, en benefici d’una petita minoria. La taxa d’atur està entre el 30 i el 33%, el salari mínim amb prou feines aconsegueix a cobrir una cinquena part de les necessitats bàsiques. El 80% de la població viu en la pobresa. Les revolucions en altres països àrabs van ser una motivació per al poble sirià, que va començar a reaccionar. És una revolució de classes populars contra un règim liberal i mafiós. Les consignes de la revolució no només reclamen llibertat i democràcia, també justícia social.

 La repressió del règim ha portat a un procés de militarització del que va començar com una mobilització popular.

 Clar, la repressió de les mobilitzacions populars va ser brutal des del principi. El règim va construir la seva estratègia en funció de les conclusions que va extreure de les revolucions a Tunísia i a Egipte: que aquests règims van caure perquè no van llançar una repressió a gran escala contra el poble. Per això Al-Assad va decidir utilitzar des del principi totes les formes de violència per reprimir. Durant els primers mesos ho va fer amb la policia i les milícies, i des de finals de juliol de 2011 va llançar a l’exèrcit per prendre el control de totes les ciutats i pobles revoltats. Després de sis mesos de revolució pacífica, els revolucionaris es comencen a plantejar que cal utilitzar les armes per defensar les manifestacions. Això va suposar la militarització de la revolució. La majoria dels joves que estan armats avui són els que estaven al capdavant de les manifestacions pacífiques. Crec que és alguna cosa natural: els revolucionaris han de trobar mecanismes per respondre a la repressió i defensar-se. Fa poc, fins i tot el règim va reconèixer que al principi era una revolució pacífica. La lluita armada és una resposta a la repressió.

Quins organismes populars han sorgit del procés revolucionari?

 La revolució va néixer de forma espontània. El règim mai va sospitar que un poble empobrit podria aixecar-se. Els Germans Musulmans, per exemple, no tenien presència dins del país perquè des de la massacre de Hama estaven reprimits i la majoria vivia en l’exili. La revolució va sorgir d’un poble que no estava polititzat ni enquadrat políticament i que no tenia una experiència revolucionària. Hi ha participació de quadres d’organitzacions opositores, però a nivell individual, no en el marc dels seus partits. També s’han implicat les bases dels partits comunistes, després de trencar amb les seves direccions còmplices del règim. Cap partit juga un paper en aquesta revolució. Una part de les organitzacions ha rebutjat la reclam popular d’enderrocar al règim i defensa una reforma; altres organitzacions s’han aliat amb els Germans Musulmans per reivindicar una intervenció estrangera. Ni els uns ni els altres han pensat una estratègia per organitzar la revolució. Per això són els joves revolucionaris els qui han pres totes les decisions i dirigeixen el procés. En aquest context, hi ha grups de joves marxistes que s’han començat a organitzar per donar una perspectiva. És en aquest marc que es va construir la Coalició de l’Esquerra Siriana i altres grups marxistes que participen en la revolució. Hi ha altres grups de naturalesa progressista, democràtica i laica, però la militarització de la revolució els ha afeblit.

I els germans musulmans han tractat d’imposar-se.

 Perquè la lluita armada exigeix un suport financer i logístic, sobretot perquè els joves que la van iniciar no tenien experiència política prèvia ni tampoc preparació militar. Aquest és un dels problemes de la revolució siriana, avui. En aquestes condicions, els Germans Musulmans han tractat d’imposar-se i de controlar la revolució, amb un suport mediàtic i financer dels països del Golf per donar la imatge d’una revolució islamista. Han utilitzat les necessitats financeres d’alguns grups armats per imposar-los consignes islamistes, però malgrat tot segueixen sent febles. Això incita a l’Aràbia Saudita a començar a enviar yihadistes a Síria per fer fracassar la revolució i que no arribi a les seves portes. L’Aràbia Saudita no ha deixat de finançar al règim sirià, fins i tot, després de l’esclat de la revolució. També els altres països del Golf. El seu objectiu és enviar grups islamistes perquè la revolució es converteixi en una guerra confessional. I ara hi ha confrontacions armades entre els grups revolucionaris i els que han vingut de l’estranger. I també hi ha manifestacions populars contra els yihadistes a les zones alliberades.

L’imperialisme ha tractat de frenar l’ona revolucionària a Tunísia, a Egipte, a Líbia i a Síria. Quin paper juga?

 En primer lloc cal definir qui és l’imperialisme. Ara com ara, Rússia també juga un paper imperialista. Durant dècades la única potència que tenia un paper a la zona ha estat els Estats Units, però ara les coses han canviat. Des de 2008, els Estats Units han retrocedit a la regió i han decidit que la seva prioritat és el Pacífic. A Tunísia i a Egipte es van recolzar en l’exèrcit per controlar les caigudes dels règims, però en veure que les coses no jugaven al seu favor han buscat altres estratègies, com la sortida iemenita, de substituir al dictador pel seu número dos. A Líbia, Els estats Units no volien la caiguda de Gadafi, però la pressió francesa els va portar a repartir-se els interessos conjuntament amb França: per això, un mes després de la revolució van acceptar la intervenció de l’OTAN. La seva participació a la intervenció militar va ser molt limitada. A Bahrain, Aràbia Saudita va liquidar la revolució. I a Síria, els Estats Units miren més lluny: al principi no demanaven la caiguda del règim, tenien una posició molt ambigua; després van decidir lliurar Síria a Rússia, en el marc del seu repartiment del món. També està França, que intenta recuperar la seva influència a la regió, Turquia, que busca no perdre el que va guanyar en els acords amb Al-Assad i Qatar, que tenia relacions molt estretes amb el règim sirià, pensava que el règim cauria ràpidament, i ha treballat amb França i amb Turquia per trobar una alternativa que preservi els seus interessos.

 Tots aquests interessos estan representats en el Consell Nacional Sirià, que està dominat pels Germans Musulmans. Tota la seva estratègia és demanar una intervenció militar estrangera. Però com aquesta no s’ha donat per l’acord entre Rússia i Estats Units, el CNS ha quedat molt afeblit. El principal rol imperialista és el de Rússia, que ha recolzat militar i financerament al règim des del principi.

 Com explica aquest suport de Putin a Bachar?

 La relació entre Rússia i Síria pràcticament va desaparèixer després de la caiguda de la URSS i, de fet, quan Bachar va arribar al poder va apartar a tots els quadres militars formats a Rússia. Però el règim va recuperar els contactes amb Moscou perquè el defensés en l’escena internacional a canvi de garantir els seus interessos al país, sobretot en el sector del gas i el petroli i la seva única base militar en el Mediterrani, que està en el port sirià de Tartus. Tot apunta que buscaran una solució a la iemenita: substituir a Bachar per un altre alt càrrec del règim i garantir així la seva continuïtat, amb un govern transitori format amb sectors de l’oposició.

Com a palestí, com valora la relació del règim sirià amb l’estat sionista?

Des dels anys 80, l’estratègia del règim sirià s’ha basat en la pau i ha treballat per aconseguir una espècie d’equilibri militar amb l’estat sionista. Durant els anys 90 va haver-hi negociacions, però no van arribar a un acord. Quan Bachar va arribar al poder va haver-hi contactes directes: Mazher al-Assad, germà de Bachar, es va reunir amb generals israelians. En 2005 quan Estats Units va imposar un embargament sobre Síria, el règim va reprendre les negociacions amb Tel Aviv. Diversos polítics israelians van declarar que els Estats Units impedien que els líders israelians establissin contactes directes amb Damasc. Tot això va ser després de l’assassinat de Rafik Hariri, el primer ministre libanès. En aquell moment els Estats Units pensaven ampliar el seu domini a la regió a través de governs confessionals com el de l’Iraq. Però les negociacions secretes del règim amb els israelians mai es van tallar. Després van passar a ser obertes, amb la mediació de Turquia. Però, de l’atac a la Flotilla, Erdogan va començar a alçar la veu contra Israel i va ser Bachar qui va viatjar a Istanbul per demanar que no trenqués les relacions. El règim utilitzava a Hamàs i Hezbollah només per a pressionar a Israel per arribar a un acord.

La seva organització, la coalició de l’esquerra siriana, va publicar una Carta oberta a l’esquerra mundial reclamant un suport per a la revolució siriana.

Cridem a tota l’esquerra mundial a tenir una posició unificada i clara en suport a la revolució siriana. En la carta hem tractat d’analitzar les posicions d’aquells sectors de l’esquerra que recolzen al règim assegurant que és víctima d’una conspiració imperialista. Rebatem aquests arguments per explicar la naturalesa de la revolució. Espero que hi hagi un diàleg seriós per arribar a construir una aliança de l’esquerra àrab i mundial en suport a la revolució siriana i a l’esquerra siriana perquè pugui jugar un paper més important en el procés. Espero que el congrés que es celebrarà a Tunísia al proper mes de juny contribueixi a aquest debat. Vull agrair l’esforç de Lluita Internacionalista en l’impuls d’aquesta campanya.

 http://www.kaosenlared.net/territorios/t2/internacional/item/56151-acte-de-suport-a-la-revoluci%C3%B3-siriana-a-barcelona-dissabte-11-de-maig-catal%C3%A0/castellano.html

 Més informació sobre la revolució siriana

Entrevista con Salameh Kayleh

“Llamamos a la izquierda mundial a apoyar la revolución siria”

Salameh Kayleh es un escritor marxista sirio de origen palestino. El 23 de abril de 2012 fue detenido, encarcelado y torturado por publicar en Damasco una revista de izquierdas donde se decía que “Para liberar Palestina, queremos que caiga el régimen”. Fue liberado después de tres semanas de detención y expulsado a Jordania. Dio entonces entrevistas sobre las torturas que sufrió en los servicios de información del ejército del aire, en el distrito de Al Umawiyin, e incluso en el hospital militar. Salameh Kayleh nació en la ciudad palestina de Bir Zeit, cerca de Ramalah. Tras sus estudios en Bagdad, se instaló en Damasco. Es autor de numerosos escritos sobre el nacionalismo árabe, el imperialismo y la actitud inaceptable de una gran parte de la izquierda árabe frente a los regímenes dictatoriales. Salameh Kayleh había sido encarcelado ya en 1992. Pasó cuatro años en prisión. Fue torturado y sometido a aislamiento.

Su proceso tuvo lugar en 1996 y fue condenado a ocho años de prisión. Fue liberado en marzo de 2000 tras haber pasado los dos últimos años de cárcel en la prisión de Tadmor. Desde su salida, prosigue su combate por la justicia social y las libertades políticas en Palestina, en los países árabes y en Siria. Declaraba en mayo de 2012: “Si pudierais ver la fuerza moral de los jóvenes detenidos, incluso tras haber sufrido horribles torturas, comprenderíais que ese régimen no puede sobrevivir”. Es uno de los miembros del comité coordinador de la campaña “La izquierda con la revolución siria”.  Le entrevistamos en Túnez durante el Foro Social Mundial.

Lucha Internacionalista- ¿Cuál es la naturaleza de la revolución siria? 

Salameh Kayleh. Es una revolución de un pueblo empobrecido y duramente golpeado por el paro. Una revolución popular para desembarazarse de un régimen opresor. En los últimos años el régimen había seguido una política neoliberal que transformó el modelo económico para basarlo en el sector servicios y el turismo, en beneficio de una pequeña minoría. La tasa de paro está entre el 30 y el 33%, el salario mínimo apenas alcanza a cubrir una quinta parte de las necesidades básicas. El 80% de la población vive en la pobreza. Las revoluciones en otros países árabes fueron una motivación para el pueblo sirio, que empezó a reaccionar. Es una revolución de clases populares contra un régimen liberal y mafioso. Las consignas de la revolución no sólo reclaman libertad y democracia, también justicia social.

La represión del régimen ha llevado a un proceso de militarización de lo que empezó como una movilización popular.  

Claro, la represión de las movilizaciones populares fue brutal desde el principio. El régimen construyó su estrategia en función de las conclusiones que extrajo de las revoluciones en Túnez y en Egipto: que esos regimenes cayeron porque no lanzaron una represión a gran escala contra el pueblo. Por eso Al-Assad decidió utilizar desde el principio todas las formas de violencia para reprimir. Durante los primeros meses lo hizo con la policía y las milicias, y desde finales de julio de 2011 lanzó al ejército para tomar el control de todas las ciudades y pueblos sublevados. Después de seis meses de revolución pacífica, los revolucionarios se empiezan a plantear que hay que utilizar las armas para defender las manifestaciones. Esto supuso la militarización de la revolución. La mayoría de los jóvenes que están armados hoy son los que estaban al frente de las manifestaciones pacíficas. Creo que es algo natural: los revolucionarios tienen que encontrar mecanismos para responder a la represión y defenderse. Hace poco, incluso el régimen reconoció que al principio era una revolución pacífica. La lucha armada es una respuesta a la represión.

¿Qué organismos populares han surgido del proceso revolucionario?

La revolución nació de forma espontánea. El régimen nunca sospechó que un pueblo empobrecido podría levantarse. Los Hermanos Musulmanes, por ejemplo, no tenían presencia dentro del país porque desde de la masacre de Hama estaban reprimidos y la mayoría vivía en el exilio. La revolución surgió de un pueblo que no estaba politizado ni encuadrado políticamente y que no tenía una experiencia revolucionaria. Hay participación de cuadros de organizaciones opositoras, pero a nivel individual, no en el marco de sus partidos. También se han implicado las bases de los partidos comunistas, tras romper con sus direcciones cómplices del régimen. Ningún partido juega un papel en esta revolución. Parte de las organizaciones han rechazado la reclamación popular de tirar al régimen para defender una reforma; otras se han aliado con los Hermanos Musulmanes para reivindicar una intervención extranjera. Ni unos ni los otros han pensado una estrategia para organizar la revolución. Por ello son los jóvenes revolucionarios quienes han tomado todas las decisiones y dirigen el proceso. En este contexto, hay grupos de jóvenes marxistas que se han empezado a organizar para dar una perspectiva. Es en este marco que se construyó la Coalición de la Izquierda Siria y otros grupos marxistas que participan en la revolución. Hay otros grupos de naturaleza progresiva, democrática y laica, pero la militarización de la revolución les ha debilitado.

Y los hermanos musulmanes han tratado de imponerse.

Porque la lucha armada exige un apoyo financiero y logístico, sobretodo porque los jóvenes que la tomaron no tenían experiencia política previa ni tampoco preparación militar. Este es uno de los problemas de la revolución siria, hoy. En estas condiciones, los Hermanos Musulmanes han tratado de imponerse y de controlar la revolución, con un apoyo mediático y financiero de los países del golfo para dar la imagen de una revolución islamista. Han utilizado las necesidades financieras de algunos grupos armados para imponerles consignas islamistas, pero a pesar de todo siguen siendo débiles. Esto incita a Arabia Saudí a empezar a enviar jihadistas a Siria para hacer fracasar la revolución y que no llegue a sus puertas. Arabia Saudí no ha dejado de financiar al régimen sirio, incluso después del estallido de la revolución. También otros países el golfo. Su objetivo es mandar grupos islamistas para que la revolución se convierta en una guerra confesional. Y ahora hay confrontaciones armadas entre los grupos revolucionarios y los que han venido del extranjero. Y también hay manifestaciones populares contra los jihadistas en las zonas liberadas.

El imperialismo ha tratado de frenar la ola revolucionaria en Túnez, en Egipto, en Libia y en Siria. ¿Qué papel juega?

En primer lugar hay que definir quién es el imperialismo. Hoy por hoy Rúsia también juega un papel imperialista. Durante décadas la única potencia que tenía un papel en la zona han sido los Estados Unidos, pero ahora las cosas han cambiado. Desde 2008 Estados Unidos ha retrocedido en la región y ha decidido que su prioridad es el Pacífico. En Túnez y en Egipto se basaron en el ejército para controlar las caídas de los regímenes, pero al ver que las cosas no jugaban a su favor han buscado otras estrategias, como la salida yemení, de sustituir al dictador por su número dos. En Libia no querían la caída de Gaddafi, pero la presión francesa les llevó a repartir los intereses entre Francia y Estados Unidos: por ello, un mes después de la revolución aceptaron la intervención de la OTAN. Su participación en la intervención militar fue muy limitada. En Bahrein, Arabia Saudí liquidó la revolución. Y en Siria, Estados Unidos mira más lejos: al principio no pedían la caída del régimen, tenían una posición muy ambigua; después decidieron entregar Siria a Rusia, en el marco de su reparto del mundo. Y también está Francia, que intenta recuperar su influencia en la región, y Turquía, que busca no perder lo que ganó en los acuerdos con Al-Assad. Y Qatar, que tenía relaciones muy estrechas con el régimen sirio, pensaba que el régimen caería rápidamente, y ha trabajado con Francia y con Turquía para encontrar una alternativa que preserve sus intereses.

Todos estos intereses están representados en el Consejo Nacional Sirio, que está dominado por los Hermanos Musulmanes. Toda su estrategia es pedir una intervención militar extranjera. Pero como ésta no se ha dado por el acuerdo entre Rusia y Estados Unidos, el CNS ha quedado muy debilitado. El principal rol imperialista es el de Rusia, que ha apoyado militar y financieramente al régimen desde el principio.

¿Cómo explica este apoyo de Putin a Bachar?

La relación entre Rusia y Siria prácticamente desapareció después de la caída de la URSS y, de hecho, cuando Bachar llegó al poder apartó a todos los cuadros militares formados en Rusia. Pero el régimen recuperó los contactos con Moscú para que le defendiera en la escena internacional a cambio de garantizar sus intereses en el país, sobre todo en el sector del gas y el petróleo y su única base militar en el Mediterráneo, que está en el puerto sirio de Tartus. Todo apunta que buscarán una solución a la yemenita: sustituir a Bachar por otro alto cargo del régimen y garantizar así su continuidad, con un gobierno transitorio formado con sectores de la oposición.

¿Como palestino, cómo valora la relación del régimen sirio con el estado sionista?

Desde los años 80 la estrategia del régimen sirio se ha basado en la paz y ha trabajado para conseguir una especie de equilibrio militar con el estado sionista. Durante los años 90 hubo negociaciones, pero no llegaron a un acuerdo. Cuando Bachar llegó al poder hubo contactos directos: Mazher al-Assad, hermano de Bachar, se reunió con generales israelíes. En 2005 cuando Estados Unidos impuso un embargo sobre Siria, el régimen reemprendió las negociaciones con Tel Aviv. Varios políticos israelíes declararon que Estados Unidos impedía que los líderes israelíes establecieran contactos directos con Damasco. Todo esto fue después del asesinato de Rafik Hariri, el primer ministro libanés. En aquél momento Estados Unidos pensaba en ampliar su dominio en la región a través de gobiernos confesionales como el de Iraq. Pero las negociaciones secretas del régimen con los israelíes nunca se cortaron. Después pasaron a ser abiertas, con la mediación de Turquía. Después del ataque a la Flotilla, Erdogan empezó a elevar la voz contra Israel y fue Bachar quien viajó a Istambul para pedirle que no rompiera las relaciones. El régimen utilizaba a Hamás y Hezbollah sólo para presionar a Israel para llegar a un acuerdo.

Su organización, la coalición de la izquierda siria, publicó una Carta abierta a la izquierda mundial reclamando un apoyo para la revolución siria.

Llamamos a toda la izquierda mundial a tener una posición unificada y clara en apoyo a la revolución siria. En la carta hemos tratado de analizar las posiciones de aquellos sectores de la izquierda que apoyan al régimen asegurando que es víctima de una conspiración imperialista. Rebatimos estos argumentos para explicar la naturaleza de la revolución. Espero que haya un diálogo serio para llegar a construir una alianza de la izquierda árabe y mundial en apoyo a la revolución siria y a la izquierda siria para que pueda jugar un papel más importante en el proceso. Espero que el congreso que se va a celebrar en Túnez en junio contribuya a este debate. Quiero agradecer el esfuerzo de Lucha Internacionalista en el impulso de esta campaña.

 http://www.kaosenlared.net/territorios/t2/internacional/item/56151-acte-de-suport-a-la-revoluci%C3%B3-siriana-a-barcelona-dissabte-11-de-maig-catal%C3%A0/castellano.html

Mas información sobre la revolución siria

Font: kaosenlared.net

اترك رد

إملأ الحقول أدناه بالمعلومات المناسبة أو إضغط على إحدى الأيقونات لتسجيل الدخول:

شعار وردبرس.كوم

أنت تعلق بإستخدام حساب WordPress.com. تسجيل خروج   /  تغيير )

Google photo

أنت تعلق بإستخدام حساب Google. تسجيل خروج   /  تغيير )

صورة تويتر

أنت تعلق بإستخدام حساب Twitter. تسجيل خروج   /  تغيير )

Facebook photo

أنت تعلق بإستخدام حساب Facebook. تسجيل خروج   /  تغيير )

Connecting to %s